תכנית מתאר חדשה לערד
בישיבת המליאה שהתקיימה ביום שלישי השבוע הוצגה תכנית מתאר חדשה לחברי המועצה על ידי אנשי מקצוע.
תכנית הפיתוח שתובא לשיתוף הציבור: כיצד תעוצב הבנייה, הכלכלה, הקהילה והתרבות ב 20 השנים הבאות בערד.
הישיבה שהתחילה במחמאות לציבור החרדי על התנהלותם בזמן משבר הקורונה, הסתיימה בקריאות וצעקות של ראש העיר וחברי המועצה החרדים האחד על השני.
התעמקות קלה בתכניות המתאר של ערד שנעשו בתחילת שנות ה-60' תגלה עד כמה הקפידו מפתחי העיר לעבוד לפי התכניות. ערד, העיר המתוכננת הראשונה בישראל נבנתה מיום הקמתה בדיוק מדהים לתכניות, שכונות יעלים, חצבים, הרדוף, שקד ועוד אחרות שנבנו לאורך עשרות שנים, שורטטו על המפות כבר לפני 60 שנה.
עכשיו הגיע הזמן ליצור תכנית מתאר חדשה לערד לעשרים ואפילו לשלושים השנים הבאות. הפעם מתגוררים כאן תושבים ויש לשאול לדעתם, כיצד הם רואים את המשך הבנייה, לאין פני הקהילה, מה רוצים לראות בתחומי החינוך או הכלכלה העירונית. כל השאלות האלה נבחנות בימים אלה ע"י צוותי עבודה מיוחדים של מתכנני ערים, אדריכלים ומהנדסים, אנשי מקצוע חיצוניים לעיר, יחד עם אנשי מקצוע מהעירייה ובשלב הבא יצטרפו לתהליך תושבי העיר שיהיו מעוניינים בכך.
ביום שלישי השבוע הציגו אנשי המקצוע בפני חברי מועצת העיר, את תכנית המתאר הראשונית שנבנתה בתהליך של שיתוף הציבור. הדיון שייט בין סוגי שכונות ופיתוח עירוני עד שנגע למערכת היחסים הטעונה במקצת בין החרדים לחילונים. בשלב זה עלו הטונים בין הדוברים כאשר חברי המועצה החרדים דורשים התחשבות בצרכי קהילתם ונציגות בוועדות התכנון של תכנית המתאר. חברי המועצה החילונים, בראשם ראש העיר, עו"ד ניסן בן חמו וסגנו ומ"מ דודי אוחנונה, השיבו בתקיפות שערד היא עיר חילונית, כזו הייתה וכזו תישאר, וכשהרוב החילוני מכין תכנית מתאר לשנים קדימה הוא יעשה זאת על פי חזון ראש העיר, הנהלת העיר, נציגי הציבור והרוב החילוני בעיר.
מכאן הדיון הוסט והדרדר להאשמות הדדיות ואיבוד שליטה על הנעשה במליאה כאשר כל אחד צועק את אשר על ליבו.
אחת התגובות לדיון ששודר בשידור חי בעמוד הפייסבוק של העירייה:
"דיון"… אפילו הבת שלי שהיא בדמוקרטי שאלה אותי "אבא, מה זה? דיון בפרלמנט? מי יושב ראש? מי הסדרן? איך אפשר להבין משהו? איפה הכבוד?"
דיון שהתחיל במחמאות והסתיים בהאשמות.
כאמור, תכנית המתאר החדשה תוצג בפני התושבים בתהליך נוסף של שיתוף הציבור בקביעת עתידה של העיר ולאחר מכן התכנית תמשיך למסע אישורים בוועדות תכנון ובנייה ועד לקבלת אישורים ממשלתיים.