הדרום ממריא
בשורה לתושבי הדרום:
משרד המודיעין ממליץ ששדה התעופה הבא של ישראל צריך לקום בנבטים שבדרום, מהלך שיתרום תרומה כלכלית אדירה לפיתוח הנגב ויצור אלפי מקומות תעסוקה
שר המודיעין אלי כהן: "לאחר שבחנו את ההשלכות הביטחוניות ולאור התרומה הכלכלית האדירה לפיתוח הנגב, הקמת שדה תעופה אזרחי בנגב הוא צעד מתבקש שיוביל ליצירת אלפי מקומות תעסוקה ויהוו עוגן מרכזי להתפתחות הנגב".
משרד המודיעין ממליץ להקים את נמל התעופה הבא של ישראל בנבטים, זאת במסגרת עבודת מחקר של המשרד אשר בחנה את שתי החלופות, נבטים ורמת דוד, כשהצפי הוא שנתב"ג יגיע לתכולתו המקסימלית כבר בעוד עשור, מה שיצריך פתרון בדמות נמל תעופה בין-לאומי נוסף.
עוד עשור, בשנת 2030, צפוי להגיע נתב"ג לתכולתו הסופית – 36 מיליון נוסעים בשנה. בשנת 2050 ישראל כבר תצטרך לתת מענה לתנועה של 80-60 מיליון נוסעים בשנה. מצב זה מחייב את ישראל להידרש לפתרון, כאשר על פי החלטת ממשלה יש לקדם מאמצים תכנוניים בשני אתרים שעברו את מבחן הסף – רמת דוד ונבטים.

לאורך השנים הציגה מערכת הביטחון שורה של בעיות הפוסלות את הקמת השדה בנבטים, בעיקר בטענות של התנגשות בין הצרכים האזרחיים לאלה של חיל האוויר. אולם, באשר ליתר השיקולים בבחירה בין שתי החלופות (רמת דוד ונבטים) ישנו היעדר הסכמה בין המומחים, במקביל להיענות מוגבלת לחומרים הרלוונטיים.
עבודת הניתוח של משרד המודיעין מעלה כי היתרונות הבולטים של רמת דוד הם מענה טוב יותר לצורכי מערכת הביטחון, יכולת לרווח את המרחב האווירי של ישראל ומתן מענה לאוכלוסייה גדולה יותר. בנבטים, לעומת זאת, ניתן לקלוט את כל סוגי המטוסים, ולא רק צרי גוף כמו ברמת דוד, כאשר האתר יוכל לגדול גם מעבר לתכולת התכנון הראשוני שעומדת על 20 מיליון נוסעים בשנה. כמו כן, הנזק העקיף והפגיעה באוכלוסייה סביב נבטים יהיו קטנים יותר.
במשרד המודיעין סבורים, כי נכון היה לקדם את בנייתם של שני האתרים במקביל, אך למהלך כזה יהיו משמעויות כלכליות כבדות בעת ההקמה ובזמן התפעול. במסמך נכתב כי בראייה של התפתחויות ארוכות טווח בענף התעופה, תמורות גיאו-פוליטיות וטכנולוגיות, השלכות משבר הקורונה, והאפשרויות החדשות שנפתחות לאור הסכמי התעופה עם מדינות המפרץ ואפריקה – יש לספק מענה גמיש שיאפשר התאמות של השדה שייבחר למגוון אפשרויות עתידיות.
לפיכך, ממליצים במשרד המודיעין על תכנית מדורגת. תחילה, בניית שדה אחד בקיבולת של עד 20 מיליון נוסעים בשנה בנבטים, תחת הנחת העבודה כי יינתן מענה ראוי לאילוצי הביטחון. בעוד עשור, בשנת 2030, תצטרך להתקבל החלטה על הרחבת השדה בנבטים או לחלופין הקמת שדה נוסף, כאשר אחת האפשרויות היא רמת דוד.