אני אתחיל מהסוף: בערד יש מקום אחד בלבד המציע לימודים בחינם, קורסים וסדנאות לילדים ולמבוגרים, ועומדים לסגור אותו בעוד חודשיים וחצי.
אני מדריכה במרכז להב"ה ערד קצת יותר מ-8 שנים. רבים מהקוראים מכירים אותי, בשנות עבודתי זכיתי ללמד מאות מתושבי העיר או בני משפחותיהם. התלמידים הצעירים ביותר שלי היו בני 4 והמבוגר היה בן 93. ערד בכל צבעיה המרהיבים נגלתה לפני בתפקיד המיוחד בו עבדתי.
לאלו שלא מכירים אותי, אספר מהו מרכז להב"ה ומה עומד לקרות בסוף שנת 2020.
מרכז להב"ה ערד הוא חלק מפרויקט לאומי של משרד המדע והטכנולוגיה בשיתוף עיריית ערד, שמטרתו לצמצם פערים טכנולוגיים. מה זה אומר? למשל ללמד את סבא וסבתא להשתמש במחשב ובאינטרנט בקורס הכרת המחשב מלא ומקיף, למשל ללמד את הקטנטנים בגן להזיז עכבר ולצייר במחשב. למשל להציע לתושבי העיר בחינם לגמרי (כמו כל שאר התכנים) קורסים מלאים בנושאים הקריטיים לשוק העבודה של המאה ה-21 – קורסי וורד, פאוור פוינט ואקסל, קורסי גרפיקה מתקדמים, קורסים לבעלי עסקים, סדנאות והעשרה.

במהלך 9 השנים בהן המרכז בערד קיים, הצענו לתושבי העיר קורסים וסדנאות בעשרות נושאים; המרכז פעל 14 שעות ביום לרווחת התושבים, מהבוקר ועד הלילה. בשעות הבוקר אירחנו כיתות מכל בתי הספר בעיר ומכל רחבי הקשת החינוכית בערד – הגנים, החינוך הממלכתי, הממלכתי דתי, חב"ד והאולפנה, ביה"ס הדמוקרטי, אורט וצור, וגם רבים מהמורים שלהם! חיבקנו את מערכת החינוך בכל החזיתות.

בשעות הצהריים הפעלנו במרכז להב"ה ערד שתי כיתות – אחת לשיעורי בית לילדים שרצו עזרה או הצטרכו מחשב ומדפסת לכתיבת עבודות, וכיתה נוספת לילדים שרצו קצת שקט ולשחק במחשב וידעו שאצלנו יש אינטרנט מהיר, מזגן, מוזיקה טובה וגישה לאתרי תוכן בחינם לגמרי.
בכל שעות הפעילות של המרכז הפעלנו לובי למבוגרים. שם ניתן להשתמש במחשבים באופן עצמאי אחרי רישום קצר וחינמי, לכל צורך (כמעט) ואפילו להדפיס כמה דפים ביום.
בשעות הערב הועברו קורסים למבוגרים בעשרות נושאים ותחומים הקשורים לחיים הדיגיטליים בהם השתתפו תלמידים מכל קשת התושבים בערד. כשהוקם המרכז בערד התמקדנו בעיקר בקורסי בסיס כמו הכרת המחשב, אך עם הלימודים הגיע התיאבון והביקוש ללימודים מתקדמים יותר הלך וגבר. לאט לאט התחלנו להציע קורסים וסדנאות מתקדמים לאותם התלמידים שהתחילו בהכרת המחשב, וכמובן גם לקהל רב נוסף בערד, מכל שכבות הגיל, התעסוקה וההשכלה.

לא מעט ארגונים שיתפו איתנו פעולה במהלך השנים. שמעתם על פרוייקט "מחשב לכל ילד"? כדי לקבל מחשב במסגרת הפרויקט, הילדים צריכים לעבור קורס בסיס במחשבים; כולם עשו את זה במרכז להב"ה ערד בקורסים מרוכזים בעת החופשות. תלמידי המסלול להשלמת 12 שנות לימוד למדו אצלנו את קורס ההכנה לבגרות במחשבים, כולם עברו. קבוצות של מחפשי ומשפרי עבודה נשלחו אלינו מלשכת התעסוקה ללמוד הכרת המחשב וגם אופיס, קבוצות של עובדי עירייה הגיעו ללימודים מקצועיים בתוכנות. רבים מבעלי העסקים הקטנים בערד ותיירנים תושבי העיר והאיזור העשירו עצמם בסדנאות מגוונות שהכנו ויצרנו במיוחד בשבילם. קבוצות של אקי"ם ואנוש הגיעו אלינו לפעילות ממוחשבת באופן קבוע לאורך שנים.
בשנת 2019 בלבד לימדנו במרכז 3,011 משתתפים בכל הגילים.
אנחנו צוות של 5 אנשים בלבד, אך הצלחנו להעביר 198 קורסים, סדנאות והדרכות שונות במהלך השנה. בנוסף מלבד הדרכות, היו מעל מאות פעמים בשנה בהן ילד או מבוגר השתמש בשירותי המחשבים או הסיוע בלמידה שהצענו המרכז.
יש בערד לפחות 4 משפחות שאני זוכרת, בהן לימדתי בעצמי שלושה דורות של תלמידים: את סבא או סבתא בקורסי הבסיס, את הנכדים בשעות הבוקר עם הגן או הכיתה, ואת ההורים בקורסים מתקדמים והעשרה מקצועית.
יש עשרות משפחות בהן לימדנו כמעט כל בני משפחה גרעינית, עשרות בהן לימדנו שני דורות של תלמידים.
הקפדנו להישאר רלוונטיים ולעדכן את התכנים אותם לימדנו יחד עם התקופה ועם הביקוש מתושבי העיר והצעותיהם.
יש תלמידים שהשתתפו בקורס אחד בלבד, ויש עשרות תלמידים שהגיעו לסדנאות וקורסים מרובים במהלך השנים וכבר הכירו משתתפים אחרים וחברים חדשים. המרכז היה מוקד חברתי בסגנון אחר למי שרוצה גם ללמוד וגם קצת לצאת מהבית, גם להעשיר את הדעת וגם את הלב, הרי בכל כיתה יש תמיד את מי שיספר איזו בדיחה טובה או סיפור כיפי וממלא.
בשבוע שעבר, משרד המדע הודיע בהפתעה כי בסוף דצמבר 2020 הוא מפסיק להפעיל את הפרויקט. המשרד מציע לרשויות המקומיות תמיכה כלכלית זמנית, אם יחליטו לקחת את המרכזים העירוניים תחת חסותן.
דווקא עכשיו, באמצע משבר הקורונה, עומדים לסגור את המרכז שבו לומדים איך להשתמש בזום, איך להפעיל אפליקציות, איך לשרוד עם ריחוק חברתי ושימוש עולה והכרחי בטכנולוגיה.
מה עם תושבי ערד? איך אפשר בתקופה הזאת לנטוש אותם? אני לא מצליחה לדמיין סגירה של המרכז היחידי בעיר המציע לימודים לכל כך הרבה שכבות האוכלוסייה.
הרי אין אלטרנטיבה אחרת בעיר, אין מכללה אחרת או מרכז לימודים אחר, אפילו לא בתשלום ובטח שלא בחינם.
זה הזמן שלכם תושבי ערד, תלמידים לשעבר או תלמידים לעתיד, להשמיע קולכם ולומר לרשות המקומית – אנחנו לא מוותרים על המרכז בערד! אנחנו לא מוותרים על הזכות ללמוד טכנולוגיה בחינם, לא מוותרים על הצוות במרכז המלווה אותנו במסירות שנים ארוכות, לא מוותרים על השירות ההכרחי אותו קיבלנו עד היום.
מעיריית ערד נמסר:
"בימים אלה היא בוחנת את הנושא, במטרה לשמור על פעילותו של מרכז להבה. העירייה לומדת את ה"קול קורא" הממשלתי בו מפורטים התנאים הכספיים והתפעוליים של המקום, והיא תבדוק לעומק את האפשרויות התקציביות העומדות לרשותה. במידה ותתאפשר הפעלת המקום, הוא יופעל באמצעות המתנ"ס".