בגלל עדכון חריג בגודלו של פורטנייט: שיבושים והאטה בגלישה הורגשו באינטרנט בישראל
משתמשים רבים בישראל חוו השבוע (רביעי) שיבושים והאטה בגלישה באינטרנט, בעיקר בשעות הבוקר והצהריים.
הסיבה: עדכון חדש למשחק הפופולרי פורטנייט ששוחרר היום.
על פי גורמים בספקיות האינטרנט, העדכון גרם לזינוק של עשרות אחוזים בתעבורה בבת אחת, החל ב-11:30 בבוקר – עד לחזרה לרמות שגרתיות בסביבות 15:30. "זה מדהים, רואים את הגרף קופץ ברגע אחד. העדכון של פורטנייט זה עשרות גיגות שחצי מדינה מורידה בבת אחת", אמרו באחת מחברות האינטרנט.

לא מדובר בתופעה חריגה – בכל פעם שיוצאים עדכוני תוכנה שמשתמשים רבים מורידים, למשל עדכוני אבטחה לווינדוס או עדכונים למערכת ההפעלה של האייפון, יש זינוק בתעבורת האינטרנט. ואולם, ביום רביעי העדכון גרם לשיבושים ואטיות בקנה מידה ארצי בגישה לאתרים לחו"ל.
ההאטה החריגה ביום רביעי נבעה ככל הנראה משתי סיבות – הראשונה היא שהעדכון (גרסה 14.40) של פורטנייט, היה גדול באופן חריג – כ-27 גיגה. שנית, בחודשים האחרונים, מאז החל משבר הקורונה, יש עומס גדול בלאו הכי על הרשתות בשעות היום, בעיקר בשל הלמידה והעבודה מרחוק והכמות הגדולה של שיחות הווידיאו. מסורתית, שעת השיא הטיפוסית בתעבורת הרשת היתה בערב.
מאחר שמדובר בתופעה שחוזרת על עצמה, לא ברור מדוע ספקיות האינטרנט אינן נערכות מראש לזינוק החד בתעבורה. הפגיעה לא רק השפיעה על משתמשים ביתיים, אלא גם על עבודתן התקינה של חברות היי-טק. עובד בסטארט-אפ ישראלי סיפר היום כי האטיות בחיבור לאינטרנט גרמה ללקוחות לחוות בשיבושים בשימוש במוצרי החברה.
עומסים דומים נרשמו בתחילת משבר הקורונה. משרד התקשורת דיווח במארס כי ספקי שירותי האינטרנט בישראל נתקלו בעומס בתעבורת הנתונים עם גידול של כ-30%-20% בממוצע מהשגרה. כתוצאה מכך, נטפליקס הורידה זמנית את איכות הצפייה בישראל כדי להפחית מהעומסים, ונקטה מהלך דומה גם באירופה.
גם השבתת מערכת החינוך והשארתם של 2.9 מיליון ילדי ישראל בבית לצד ההוראה למועסקים רבים לעבוד מרחוק, מציבות אתגר חדש עבור חברות האינטרנט בישראל: להמשיך לספק תעבורת רשת חזקה. מומחי אינטרנט לא בהכרח אופטימים: "בהחלט יש שירותים שיקרסו" עקב תעבורת רשת גדולה באותו הזמן.
האחראי בנציבות האירופית על השוק המקומי, תיירי ברטון, קרא במרץ השנה לחברות להוריד את איכות הצפייה וביקש מהמשתמשים להוריד בעצמם את איכות הצפייה בשירותים כאלה "כשהשימוש ב-HD לא הכרחי". הוא כתב כי "לכולנו אחריות משותפת להבטיח שהאינטרנט יפעל באופן חלק במהלך המלחמה נגד התפשטות הנגיף".

נטפליקס ויוטיוב הורידו את איכות הצפיה שקבועה כברירת מחדל מ-HD לרגילה, בעקבות בקשת האיחוד האירופי עוד במרץ בתחילת המשבר. סגירת בתי ספר ומקומות העבודה בכל העולם הגדילה משמעותית את תעבורת האינטרנט והשימוש בשירותי סטרימינג, ובאיחוד הביעו חשש מפני קריסת הרשת.